Pregatirea pentru recoltare

De-a lungul vieții majoritatea dintre noi a făcut cel puțin o analiză de laborator pentru a verifica starea de sănătate. Așa că am putea spune că știm cum să ne pregatim pentru recoltare. Însă, este oare suficient recoltăm analizele pe stomacul gol? Cât este de important să ne pregătim corect pentru a obține cele mai bune rezultate?

Pregătirea inadecvată pentru recoltare, eșantionare și depozitare poate duce la rezultate false. Prin urmare, atunci când efectuăm analize medicale, trebuie să ne amintim câteva reguli de bază:

1. Recoltarea în primele ore ale dimineții

Pentru recoltarea de sânge ar trebui să ne programăm la primele ore ale dimineții, de preferință între orele 7:00-10:00. Acest aspect este important, deoarece corpul uman este supus variațiilor în funcție de momentul zilei, ceea ce se reflectă și în unele valori de laborator. Datorită secreției anumitor substanțe, unele teste trebuie efectuate întotdeauna în același timp. În cazul examinărilor medicale urgente și / sau al testelor recomandate de un medic, analizele de sângele pot fi prelevate și în alte momente ale zilei. 

Analizele care ar trebui efectuate dimineața datorită variabilității parametrilor din timpul zilei sunt: aldosteron, ACTH, zinc, DHEA, eritropoietină, estriol, fosfor, hormon de creștere, FSH, cortizol, LH, cupru, potasiu, prolactină, 17-OH- progesteron, PTH, TSH, fier.

2. Recoltarea pe stomacul gol

Recoltarea se face dimineața pe nemâncate – după un repaos alimentar de 8-12 ore. De asemenea, este foarte important să nu bem cafea, ceai și să renunțăm la guma de mestecat. Ar trebui să evităm schimbările bruște ale dietei sub formă de mese de post sau mese grele și grase cu o zi înainte de examinare. Înainte de recoltare se poate consuma doar o cantitate mică de apă plată. Furnizarea de calorii organismului înainte de recoltare poate determina agravarea rezultatelor sub forma unei creșteri a glucozei sau a colesterolului. Cofeina va crește, de asemenea, nivelul zahărului, în timp ce o masă plină de grăsimi și zaharuri consumate cu o zi înainte de recoltare poate crește, de asemenea, nivelul trigliceridelor. Postul nu este o idee bună, deoarece organismul începe să-și folosească propria proteină, mai ales cu o cantitate mică de grăsimi. Acest lucru poate duce la un nivel prea scăzut al glucozei și chiar la cantități crescute de compuși cetonici sau la o reducere a nivelului de fier și hemoglobină.

Analizele care sunt recomandate a fi efectuate dimineața, pe stomacul gol, sunt: analize de coagulare (Timp Quick), enzime hepatice (AST, ALT, ALP, LDH), proteine totale, bilirubină, creatinină, acid uric, frotiu sânge periferic, uree de magneziu, calciu, profilul lipidic, Vitamina B12, eGFR. 

3. Renunțarea la medicamente

Atunci când urmăm un tratament medicamentos sau consumăm suplimente alimentare, este foarte important să consultăm medicul privind intervalul de timp la care ar trebui sa facem recoltarea. În cazul în care luăm medicamente, recoltarea ar trebui efectuată înainte de următoarea doză. Fiecare dintre medicamente sau suplimente alimentare va avea o influență asupra rezultatelor testului. De exemplu, acidul acetilsalicilic (aspirina) reduce timpul de protrombină și crește INR. Popularul Furosemid subestimează nivelurile de ALT și AST și crește rezultatele testelor de hormoni tiroidieni FT3 și FT4. În schimb, dozele mari de vitamina C pot crește nivelul testelor bilirubinei și ale funcției hepatice și pot reduce nivelul glucozei.

4. Efortul fizic

Este recomandat să evităm orice exercițiu fizic intens cu o zi înainte de recoltare și să nu stăm în picioare perioade lungi de timp. Testele trebuie efectuate după o activitate standard în timpul zilei și o noapte odihnitoare. 

După exerciții, datorită consumului crescut de substanțe energetice, scade nivelul glucozei și al trigliceridelor. Un exercițiu fizic prea intens cu o zi înainte de recoltare poate avea ca rezultat creșterea unor parametri precum: creatinfosfokinaza, testele funcției hepatice, activitatea LDH și nivelul CPK (proteine eliberate în sânge din mușchi). Stând mai mult decât de obicei în aceeași poziție se manifestă adesea prin proteinurie ortostatică, adică o cantitate crescută de proteine în urină.

5. Alcool și țigări

Cu o zi înainte de recoltarea analizelor ar trebui să evităm consumul de alcool și a altor stimulente. Cu toate acestea, în ziua efectuării analizelor, este recomandat să încetați fumatul cu cel puțin 1 oră înainte de prelevarea de sânge. Consumul chiar și a unei cantități mici de alcool în ziua anterioară testului poate duce la o creștere a activității GGT și tulburări ale lipidogramelor și ale testelor funcției hepatice. Sub influența fumatului, țigările schimbă saturația de oxigen a sângelui, ceea ce afectează concentrația hemoglobinei și numărul de celule roșii din sânge.

6. Relaxare și evitarea stresului

Înainte de recoltare ar trebui să ne relaxăm în poziție așezată (aproximativ 15 minute) și să evităm stresul. Când stăm în picioare perioade lungi de timp, fluidele se deplasează din interiorul vaselor în spațiul intra-tract și sângele se îngroașă. În cazul analizelor de laborator acest lucru poate fi exprimat prin creșterea hematocritului, a numărului de celule roșii și albe din sânge și a creșterii concentrațiilor de: proteine, colesterol, calciu și magneziu. În plus, atât efortul fizic, cât și stresul mental determină organismul să stimuleze și să elibereze adrenalină. Prin urmare, un test de sânge precedat de efort fizic sau stres sever se va manifesta sub formă de glicemie crescută.

7. Recoltare pentru analize hormonale

Pentru analizele hormonale trebuie să dăm mai multă atenție momentului zilei și contextului în care se face recoltarea. Hormonii pot avea unele particularități legate de ritmul fiziologic de secreție și pot fi influențați de unii factori alimentari sau care țin de modul de recoltare. Pentru a ne asigura că obținem rezultate pe care ne putem baza este foarte important să respectăm întocmai indicațiile medicului endocrinolog. De exemplu, este de preferat ca dozarea TSH să fie făcută dimineața, întrucât nivelul acestui hormon variază pe parcursul zilei, putând să fie cu până la 50-100% mai mare seara. Recoltarea ideală pentru cortisol este dublă: ora 8 și ora 16. Prolactina se recoltează între 8:00 și 12:00, à jeun (pe nemâncate) la minim două ore de la ridicarea din pat. 

8. Colectarea probelor de urină și a materiilor fecale

Probele de urină și materii fecale trebuie colectate conform recomandărilor medicului sau în conformitate cu instrucțiunile date de laborator în recipiente sterile de unică folosință speciale și disponibile în farmacie. Eșantionarea incorectă poate duce la contaminarea sub formă de bacterii provenite din părți intime sau la amestecul de sânge menstrual.

9. Mostre pentru urocultură

Probele pentru testele microbiologice trebuie luate numai cu recipiente sterile și duse la laborator cât mai curând posibil după colectare (aproximativ o oră). Plasarea unei probe într-un recipient nesteril va avea ca rezultat fals, afirmând prezența bacteriilor în urină. Cu toate acestea, dacă depozitarea este prea lungă, bacteriile se vor înmulți. Ambele situații pot duce la prescrierea unui antibiotic inutil.

10. Descrierea corectă a probelor

Recipientele cu probe de urină și materii fecale ar trebui să poarte o etichetă completată lizibil cu numele, prenumele și CNP-ul persoanei de la care au fost colectate și momentul colectării. Ora de colectare este un aspect important, datorită modificărilor care pot apărea pe perioada depozitării probelor. De exemplu, timpul lung de depozitare al urinei poate duce la creșterea numărului de bacterii și implicit la deformarea rezultatelor analizei.

11. Recoltare pentru spermograma

În cazul efectuării unei spermograme, pentru a avea un rezultat cât mai corect,  indicațiile sunt de abstinență sexuală anterior recoltării de minim 2 zile și maxim 5 zile. În perioada abstinenței se recomandă un consum redus de cafea, tutun și alcool. În ceea ce privește sperma, aceasta trebuie obținută prin masturbare după o toaletă riguroasă a organelor genitale (cu apa, fără săpun). Este recomandat să se aștepte 1 oră după ultima emisie de urină. Sperma va fi recoltată într-un recipient steril (de urocultură) care va fi ținut la temperatura corpului, însoțit de o eticheta completată lizibil cu următoarele informații: numele, prenumele și CNP-ul persoanei de la care au fost colectate, data și ora recoltării, numărul de zile de abstinență, se menționează dacă a pierdut din probă.

12. Exsudate

În cazul recoltării exsudatelor, vom evita consumul de alimente sau lichide și nu vom efectua toaleta bucală (spălatul pe dinți).  Prelevarea se face în afara unui tratament cu antibiotic sau la minimum 3 zile de la terminarea acestuia. Atunci când prelevarea se face sub tratament antibiotic, trebuie precizat acest lucru, precum și antibioticul administrat.